Cukier w normie - Sławomir Shuty
Opis
Premiera 9 czerwca 2021
Cukier w normie to druga pozycja z mojego nowohuckiego księgozbioru, tak zwanej trylogii konsumpcyjnej. Pisząc ją, posiłkowałem się techniką cut-up, czyli — po prostu — literackim kolażem. Wtedy jednak nie wiedziałem jeszcze, na czym polega na technika (poza znajomością dzieł jej twórcy W. Burroughsa), używałem jej intuicyjnie, tworzyłem nowe sensy z historii zaczerpniętych z brukowców, opisujących historię pani Jadzi, która nie zdążyła zrobić rosołu, bo porwali ją kosmici. U schyłku XX wieku słyszało się historie o piekarniach, które sprzedawały zatruty sporyszem chleb, wiadomo, lepiej odchorować, niżby miało się zmarnować (i stuknąć po kieszeni). Cukier w normie to historie społeczności bloku, która nażarła się zarażonego sporyszem chleba i halucynuje w najlepsze pod niebem, na którym wiszą ciemne obłoki dzikiego kapitalizmu.
Od Autora
***
Ubóstwo rozmów wtłoczonych w klisze językowe tworzy „nieodparty komizm”. Ale nie tylko o komizm tu chodzi. Shuty uczy nieufności i podejrzliwości wobec języka, który wmawia nam wtórną bezradność. „Cukier w normie” jest antytoksyną.
Agnieszka Drotkiewicz
***
Kamienica z Delicatessen? Wieżowiec
Patryk Kosenda
Dane techniczne
Uwagi | wydanie III, poprawione |
Wydawnictwo | Wydawnictwo Ha!art |
Autor | Sławomir Shuty |
ISBN | 978-83-66571-38-9 |
Redakcja | Filip Fierek |
Seria | seria prozatorska pod redakcją Piotra Mareckiego |
Projekt okładki | Bolesław Chromry |
Liczba stron | 208 |
Oprawa | miękka ze skrzdydełkami |
Rok wydania | 2021 |
Język | język polski |